22
02
2018

SPLITSKI POLUMARATON POKLANJA SVIM SUDIONICIMA I SPLIĆANIMA

By admin 0

U prostoru ŠC Gripe od petka do nedjelja Splitski polumaraton organizira sportski sajam Maratonski grad koji je otvoren za sve građane bez naknade za ulaz. U sklopu sajma osigurali smo prostor za predavanja i dovodimo tri stručna predavača sa zanimljivim temama. Teme su od interesa za trkače, za rekreativce, ali i za sve naše sugrađane koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bavljenje sportom.

Kristina Omrčen, voditeljica fitnesa, će kroz pokazno predavanje predstaviti vježbe snage i eksplozivnosti kao i kako se najbolje istezati prije i nakon treninga.

Luka Bashota, kineziolog i nutricionist, će sve prisutne uputiti u tajne pravilne prehrane za vrijeme intenzivnog treninga.

A Jasna Jelavić iz Centra Manualnih Tehnika će nas uputiti u najčešće trkaće ozljede i kako ih prevenirati i izbjeći.

 

Sva predavanja su u Subotu, 24.02.2018., u sljedećim terminima:

12:00 – 13:00 Vježbe snage, eksplozivnosti i istezanja za trkače rekreativce, Kristina Omrčen

17:00 – 18:00  Prehrana u sportovima izdržljivosti, Luka Bashota

18:30 – 19:30  Najčešće ozljede u trčanju i prevencija , Jasna Jelavić

 

Vježbe snage, eksplozivnosti i istezanja za trkače rekreativce, Kristina Omrčen

carpediemsplit@yahoo.com

097 732 44 64

O predavanju:

U 45. minutnom predavanju, osim zagrijavanja i istezanja prikazat će nekoliko funkcionalnih i ciljanih vježbi. Vježbe će biti prilagođene rekreativcima, a mogu ih izvoditi i početnici i napredni.

O predavaču:

Kristina Omrčen vodi fitness i aerobic centar za žene, jedinstveni takve vrste, posvećen isključivo ženama svih životnih dobi. U modernom i ugodnom interijeru od 200m2 na dvije etaže nalazi se teretana i dvorana za grupne programe (aerobic, pilates, medicinska gimnastika, funkcionalni trening ) Ove godine slave 10. godina postojanja i s razlogom su ponosni na svoj vijek poslovanja, a također i na stručno i educirano osoblje kineziologa, fizioterapeuta, nutricionista, te viših trenera.

 

Prehrana u sportovima izdržljivosti, Luka Bashota

luka.bashota@nutricionizam.hr

091 928 4798

O predavanju: 

“Prehrana je esencijalna komponenta sportske izvedbe i zdravlja. Pravilno posložena, omogućuje dosezanje genetskog i trenažnog potencijala te minimizira rizik od ozljeda, a dugoročno se odražava pozitivno i na opće zdravlje, smanjujući rizik od kroničnih oboljenja. ”
O predavaču:

Prvostupnik nutricionizma te student posljednje godine diplomskog studija Nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kako bih spojio znanja iz područja sportskog nutricionizma i kondicijske pripreme sportaša, također je student Specijalističkog diplomskog stručnog studija za izobrazbu trenera. Dio ekipe nutricionizam.hr postao je u jesen 2017. godine., dok je tijekom studija iskustvo skupljao individualnim radom s klijentima, kao i suradnjom s klubovima.

 

Najčešće ozljede u trčanju i prevencija , Jasna Jelavić

jjelavic@net.hr

091 522 4380

O predavanju: 

Svake godine ozljedi se 50% trkača. Prema raznim epidemiološkim studijama sindromi prenaprezanja pogađaju 70% ozlijeđenih. Najčešći sindromi prenaprezanja su: Sindrom trenja Iliotibialnog trakta, Patelofemoralni bolni sindrom, Tendinopatija Ahilove tetive, Plantarni fascitis. Detaljnim pregledom stručne literature obradili smo gore navedene ozljede kroz povezanost i utjecaj biomehaničkih odnosa u ljudskom tijelu.

Sindrom trenja Iliotibialnog trakta  – nastaje zbog ponavljajućeg trenja iliotibijalne tetive od lateralni femoralni epikondil, te je najčešća zona sraza pri 30 stupnjeva fleksije koljena

Patelofemoralni bolni sindrom – uzroci su multifaktorijalni: ozljede zbog prekomjernog korištenja, nestabilnost patele, oštećenje hrskavice i/ili kosti)

Tendinopatija Ahilove tetive – sindrom prenaprezanja sustava za kretanje koji se očituje bolnošću i oteklinom u Ahilovoj tetivi

Plantarni fascitis – sindrom preopterećenja- istezanje plantarne fascije (tabanske vezivne ovojnice kojom se omata pojedini mišić) čije polazište se nalazi na donjem stražnjem dijelu pete

Odgovorit ćemo na pitanja koji su rizični faktori i mehanizmi nastajanja te uspješnost liječenja fizikalnom terapijom.

O predavaču:

Jasna Jelavić, bacc. physioth. –  Centar Manualnih Tehnika.

Manualni fizioterapeut u rehabilitaciji sportaša i rekreativaca te djece i mladih. Rekreativno trči i vozi bicikl te je sama svjesna ozljeda koje donosi pokret.

Moderna fizioterapija ne tretira samo ozljedu kao posljedicu, već i njen uzrok.

Preventivni programi se temelje na  uspostavljanju  dobrih  biomehaničkih odnosa čime se mogućnost ozljeda smanjuje. Rehabilitacijski programi se baziraju na brzom otklanjanju uzroka boli i nefunkcionalnosti te ponovnom reprogramiranju motoričkih obrazaca u svrhu što učinkovitijeg i funkcionalnijeg pokreta.

Posjeduje brojne edukacije  i prati trendove u fizioterapiji.

Jasna Jelavić, bacc. physioth., MFT